Wethouder De Robles bezoekt nieuwe bieb
wethouder de robles nieuwe bieb Uithoorn

Datum

UITHOORN, de bouw van project De Rede met als onderdeel de nieuwe bibliotheek van Uithoorn vordert voorspoedig. Zo voorspoedig dat het voor ontwikkelaar Van Wijnen al mogelijk was om wethouder José de Robles een gedegen rondleiding te geven in het prominente pand aan de Amstel.

De zon schijnt en ondanks de maandagochtend is het levendig in de jachthaven waar de nieuwe bibliotheek straks op uitkijkt. Onlangs bereikte de bouw zijn hoogste punt. Dit werd vanwege de heersende coronamaatregelen zonder publiek gevierd. Ontwikkelaar Walter de Haas van Van Wijnen stond er met zijn ruim 50 mannen waarmee hij de enorme klus nog steeds op schema houdt, wel even bij stil. De trots die hij voelt bij dit prestigieuse project straalt hij ook uit tijdens de rondleiding. Er wordt stilgestaan bij de speelse gevels met verschillende kleuren metselwerk en het vele licht dat straks door de grote ramen stroomt. Ook wordt het gebouw volledig duurzaam. Gasloos, met warmtepomp en zonnepanelen is het klaar voor de toekomst.

Tweede huiskamer
De Robles, getooid met de verplichte bouwhelm, is ook enorm gecharmeerd van het gebouw en de locatie van de bibliotheek op de begane grond. Na het vertrek van zijn voorgangster Ria Zijlstra heeft hij het project in portefeuille als wethouder Sociaal domein, Jeugd en Onderwijs. “Het lijkt nu één grote, kale ruimte, maar ik zie al voor me hoe dit de tweede woonkamer voor iedereen in Uithoorn gaat worden. Het kan niet anders of het geeft een impuls aan de levendigheid aan de kade en de sociale verbondenheid onder de Uithoornaars.” Hij staat bij wat straks de grote ingang is. “Je loopt hier toch makkelijk binnen zo? Of je nu jong of oud bent, of je nu leest of niet. Want de bibliotheek gaat echt iet meer alleen over boeken. Van het Taalhuis tot lezingen, iedereen kan hier terecht. En daar kijk ik echt naar uit. En dan op deze plek aan het water… We hebben straks de sjiekste bibliotheek van Nederland, geloof ik.”
Echte gevelklok
Om dit te bekrachtigen eindigt de rondleiding op het dakterras van het bovenste appartement van De Rede. De appartementen zijn aangekocht door Altera Vastgoed en worden straks verhuurd. In het kleine torentje op het dak komt een grote gevelklok. Een bijzonder element van 1 meter 60 doorsnede, dat bij plaatsing in september dan ook een echt onthullingsfeestje verdient. Vanaf het dak is er uitzicht richting Amsterdam en de Lopikerwaard. De Robles mijmert: “Straks kun je dit gebouw vanaf de N201 al zien. In het donker lichten de wijzers van de klok zelfs op. Dan weet je, daar moet je zijn, dát is het kloppende hart van Uithoorn.”