Caroline is hét gezicht van Bibliotheek Uithoorn

caroline heijlman uithoorn

Eindelijk aan het werk in de nieuwe bieb

Caroline Heijlman is geboren en getogen in Uithoorn en werkt al heel wat jaartjes bij de bibliotheek in Uithoorn. In dit interview vertelt ze over haar passie voor lezen & mensen. Maar bovenal haar droom die binnenkort uit gaat komen, namelijk de nieuwe bibliotheek met al haar mogelijkheden.

Wat doe je precies bij de bibliotheek?
In de middagen en zaterdagen sta ik in de front-office. Dan help ik met boeken uitkiezen, informatievragen beantwoorden en boeken lenen. Verder help ik bij de computers. In de ochtenduren geef ik lessen aan scholen, kinderopvang en ‘s avonds geef ik trainingen, bijvoorbeeld volgende week over interactief voorlezen middels een webinar.

Wat is interactief voorlezen? Interactief lezen is niet alleen maar verhaaltjes voorlezen, maar is voorlezen met vragen stellen aan de kinderen. Hiermee bereik je dat kinderen het boek beter begrijpen. Ze begrijpen niet alleen beter wat er speelt in een boek, ze ontwikkelen taal en snappen meer van de emoties in een boek.

Merk je daardoor verandering? Ja, vooral dat ze het leuker vinden en hun woordenschat ontwikkelen. Bij groepen uit de voorschoolse kun je het goed zien. Eerst zijn zij voorzichtig en reageren niet zoveel. Je ziet het ook bij kinderen met een anderstalige achtergrond. Kom je 10 dagen later, dan doen de kinderen actief mee, kennen ze de woorden en snappen ze heel goed waar je het over hebt.

Wat is er straks allemaal te doen in de bieb?
Er komen meer jeugdactiviteiten, zoals de Maakplaats. Hier kun je aan de slag met media, filmpjes maken en met robots werken. Daarnaast is het de bedoeling dat het Taalhuis een eigen plek krijgt, waardoor deelnemers meer op hun gemak zijn.

Wat is het Taalhuis?
Een plek waar mensen geholpen worden om de Nederlandse taal verder te leren. Dat doen we samen met onze partners Tympaan de Baat en Stichting Lezen & Schrijven. Straks is er de mogelijkheid om even apart te zitten. Die privacy is prettig. Mensen die willen studeren kunnen in een stilteruimte gaan zitten.

Hoe lang heb je op de nieuwe bieb zitten wachten?
Lang, ik denk wel een jaar of 16. Er zijn diverse initiatieven geweest die geen resultaat hadden. We zijn ooit bezig geweest met een locatie aan het spoorhuis. De vloerbedekking was zelfs al uitgezocht! Dat ging toen helaas niet door, maar we zijn echt blij dat het nu zo ver is.

Vind jij de nieuwe bieb een cadeautje voor Uithoorn?
Zo voel ik het wel. Het feit dat ze een nieuw pand willen bouwen voor de inwoners en dat ze snappen hoe belangrijk die bibliotheek is. Dat is natuurlijk best bijzonder!

Waar kijk je het meeste naar uit?
Dat ik weer lekker klassen kan ontvangen, daar kijk ik enorm naar uit. Als je dat hier doet, kan er echt niemand meer bij. Je kunt nu ook geen theatervoorstelling houden. Hier is het te klein, zoals je ziet, als er een hele klas komt, dan kan niemand meer lekker een boekje komen pakken. En dat kan straks weer wel.

Maar ik heb ook zin in de ruimte, in de mogelijkheid om de collectie mooi te presenteren en het invullen van de verschillende functies van de bieb. We zijn straks echt niet meer alleen die uitleenbieb. Het wordt echt een ontmoetingsplek, een soort huiskamer van Uithoorn. Het is zo fijn om al die verschillende bezoekers te helpen. Ik hoop dat er veel nieuwe mensen naar de bibliotheek toekomen!

“Als ik naar buiten kijk zie ik de hijskranen en denk mooi, nu gaat het echt beginnen. Ik begin het eindelijk te geloven”

"Zonder vrijwilligers zouden we niet kunnen. We werken met een betrokken groep die heel veel wil helpen. Als de bieb straks groter is, dan hebben we ze hard nodig."