Caroline werkt al 24 jaar bij de bieb in Uithoorn

“Als ik naar buiten kijk zie ik de hijskranen en denk mooi, nu gaat het echt beginnen. Ik begin het eindelijk te geloven”

Passie voor de bieb

Caroline Heijlman is geboren en getogen in Uithoorn en werkt al heel wat jaartjes bij de bibliotheek in Uithoorn. In dit interview vertelt ze over haar passie voor lezen & mensen. Maar bovenal haar droom die binnenkort uit gaat komen, namelijk de nieuwe bibliotheek met al haar mogelijkheden.

Wat doe je precies bij de bibliotheek?
In de middagen en zaterdagen sta ik in de front-office. Dan help ik met boeken uitkiezen, informatievragen beantwoorden en boeken lenen. Verder help ik bij de computers. In de ochtenduren geef ik lessen aan scholen, kinderopvang en ‘s avonds geef ik trainingen, bijvoorbeeld volgende week over interactief voorlezen middels een webinar.

Wat is interactief voorlezen?
Interactief lezen is niet alleen maar verhaaltjes voorlezen, maar is voorlezen met vragen stellen aan de kinderen. Hiermee bereik je dat kinderen het boek beter begrijpen. Ze begrijpen niet alleen beter wat er speelt in een boek, ze ontwikkelen taal en snappen meer van de emoties in een boek.

Merk je verandering, dat ze meer gaan lezen of het leuker gaan vinden?
Vooral dat ze het leuker vinden en hun woordenschat ontwikkelen. Bij VVE-groepen kun je het goed zien en aan het begin van de Nationale Voorleesdagen. Eerst zijn de kinderen voorzichtig en reageren weinig of soms helemaal niet. Je ziet het ook bij kinderen met een anderstalige achtergrond. Kom je 10 dagen later, dan doen de kinderen actief mee, kennen ze de woorden en snappen ze heel goed waar je het over hebt.

NB: VVE is voor- en vroegschoolse educatie. Bedoeld voor kinderen die net even wat kwetsbaarder zijn als het gaat om onderwijs en taalontwikkeling.


'Zonder vrijwilligers zouden we niet kunnen. We werken met een betrokken groep die heel veel wil helpen. Als de bieb straks groter is, dan hebben we ze hard nodig.'

Wat is er straks allemaal te doen in de bieb?
We zijn bezig met een doorontwikkeling van de bieb. Er komen meer jeugdactiviteiten, zoals een maakplaats; hier kun je echt aan de slag met media, filmpjes maken en met robots werken. Het is bedoeld voor leeftijdsgroepen van 4 tot 12 jaar.
Als mediacoach hou ik me ook met social media bezig en praat ik met kinderen van groepen 1 tot 8 over hoe je er mee omgaat, vanaf de leuke dingen tot aan het pesten.

Daarnaast is het de bedoeling dat het Taalhuis een eigen plek krijgt, waardoor deelnemers meer op hun gemak zijn.

Wat is het Taalhuis?
Een plek waar mensen geholpen worden om de Nederlandse taal verder te leren. Dat doen we samen met onze partners Tympaan de Baat en Stichting lezen en schrijven. Nu is er ook wel plek, maar straks is er ook de mogelijkheid om even apart te zitten. Die privacy is prettig. Mensen die willen studeren kunnen in een stilteruimte gaan zitten. Oh ja, er komt ook nog een cultureel podium!

Hoe lang heb je op de nieuwe bieb zitten wachten?
Lang, ik denk wel een jaar of 16. Er zijn diverse initiatieven geweest die geen resultaat hadden. We zijn ooit bezig geweest met een locatie aan het spoorhuis, de vloerbedekking was zelfs al uitgezocht. Dat ging toen helaas niet door, maar we zijn echt blij dat het nu zo ver is.

Uithoorn is niet zo’n heel grote gemeente, maar krijgt een relatief grote bibliotheek. Zie je het ook als een kadootje aan Uithoorn?
Het wordt gewaardeerd dat je er bent, zo voel ik het wel. Het feit dat ze een nieuw pand willen bouwen voor de inwoners en dat ze snappen hoe belangrijk die bibliotheek is. En dat is natuurlijk best bijzonder. Dat is heel fijn als je hier al zo lang woont, dat gevoel is wel belangrijk voor mij.

Waar kijk je het meeste naar uit?

Dat ik weer lekker klassen kan ontvangen, daar kijk ik enorm naar uit. Als je dat hier doet, kan er echt niemand meer bij. Je kunt nu ook geen theatervoorstelling houden. Hier is het te klein, zoals je ziet, als er een hele klas komt, dan kan niemand meer lekker een boekje komen pakken. En dat kan straks weer wel.

Met kinderen omgaan, is dat jouw doelgroep?
Ja, maar ik vind het ook leuk om andere mensen in de bieb te helpen. Dat is wel wat ik juist zo leuk vind, het gevarieerde publiek in de bibliotheek. Maar ik hou heel erg van jeugdboeken. Superleuk om mijn passie voor jeugdboeken over te brengen aan kinderen.

Vind je het belangrijk dat de jeugd aan het lezen gaat?
Ja, daarvoor doe ik zoveel met de jongste doelgroep. Omdat daar het belang zit. Als kinderen pas op 6-jarige leeftijd lid worden, dan denk ik, wat hebben wij die eerste 6 jaar fout gedaan? Daar voel ik me heel erg betrokken bij, omdat juist die eerste 6 jaar zo belangrijk zijn. Je maakt een basis voor later en je kan beter meekomen op school.

Nog even terug naar de nieuwe bieb, waar kijk je naar uit?
De ruimte ten opzichte van elkaar, maar ook de presentatiemogelijkheid op de kast. En de verschillende functies die de bieb krijgt, dat we niet alleen een leenbieb zijn. Ook heel belangrijk is dat de bieb een ontmoetingsplek is, meer een soort huiskamer van Uithoorn. Dat hebben we nu ook al, maar we hopen dat we vooral de knusheid van hier mee kunnen nemen naar de grote ruimte in de nieuwe bieb. En dat we nog veel meer inwoners van Uithoorn bereiken natuurlijk!