Uit het lookbook

'Een verbindende plek voor mensen uit Uithoorn, waar zelfontplooiing, ontmoeten, ontdekken en plezier centraal staan. Daar gaan we voor!'

Een plek die mensen verbindt

De inrichting van de nieuwe bieb speelt een belangrijke rol. Daarvoor hebben we creative guide en architect Aat Vos opdracht gegeven. Op deze pagina lees je welke ideeën hij meebrengt in zijn ontwerp.

Third Places
Aat Vos (Aatvos bv) is gespecialiseerd in de ontwikkeling van de ‘third place’: de derde plek naast school of werk en thuis. Het zijn vrij toegankelijke plekken waar mensen zowel alleen als met anderen naartoe kunnen gaan. Plekken om te verbinden en te ontmoeten, te studeren, werken, elkaar te helpen, te inspireren…... Plekken waar je kort of lang kunt verblijven en waar gebruikers als het ware de ruimte kunnen overnemen en bepalen hoe deze wordt gebruikt. Precies wat we met de Bibliotheek Uithoorn ook willen.

Inrichting volgens heldere principes
In het ontwerp voor de Bibliotheek Uithoorn gebruikt hij een aantal principes. Het eerste principe gaat over de belevenis. Het ontwerp van de bibliotheek bepaalt hoe mensen de tijd doorbrengen in deze ruimte. Die tijd moet aanvoelen als goed bestede tijd: het moet prettig zijn om er te verblijven.

Betrokkenheid bezoekers middels de vier elementen
Aat Vos wil betrokkenheid creëren met de bezoekers. Daarvoor gebruikt hij de visie van de psycholoog Aga Skorupka. Het gaat om vier elementen: zichtbaarheid (een bibliotheek moet aanwezig en toegankelijk zijn), bruikbaarheid (gastvrij en duidelijk zonder toelichting), veiligheid (zowel sociaal als fysiek) en comfort (esthetisch, akoestisch, visueel en fysiek).

Wanneer deze factoren samenkomen, voelen bezoekers zich makkelijker betrokken. Van de buitenkant moet het pand een levendige indruk maken, zodat mensen van buiten de ruimte in worden getrokken. De ruimte moet bovendien zo ingericht zijn, dat je als bezoeker een soepel verlopende klantreis beleeft. Dat geldt zeker ook voor de nieuwe bibliotheek in Uithoorn.

Creative guide en architect Aat Vos vertelt in de video over de inrichting van de Bibliotheek Uithoorn

De gebruiker bepaalt het programma
Een ander principe dat Aat Vos toepast in het ontwerp, is de mogelijkheid om als gebruiker zelf de programmering te bepalen, Design for Programmability. Socioloog Ray Oldenburg, de grondlegger van het begrip ‘third places’, is hier duidelijk over: gebruikers moeten per definitie eigenaar kunnen worden van een plek en kunnen deelnemen aan activiteiten die worden aangeboden.

Door gebruikers actief te betrekken bij de inhoud en tevens hun bijdrage aan de programmering te verwelkomen en stimuleren, bevorderen we dialoog en diversiteit. Dit vormen belangrijke doelstellingen van de bibliotheek. Het ruimtelijke ontwerp moet dus anticiperen op een deels onbekend en veelvuldig veranderend gebruik. Flexibiliteit en informaliteit vormen daarbij de basis.

Omgeving als inspiratie
Het interieur van de nieuwe bibliotheek biedt een informele omgeving met natuurlijk licht, invloeden uit de natuur en warme, karaktervolle en verrassende kleuren en materialen. Daarnaast is de lokale identiteit een inspiratiebron geweest voor het interieur.

De huisjes langs de Amstel en de haven zijn op een subtiele manier terug te vinden in bijvoorbeeld de informaliteit van de kastenwand, de vorm van de cocoons en de overgangen van de vloer.

Aatvos bv werkt voor zowel opdrachtgevers in Nederland als op internationaal niveau. Het bureau ontwikkelde onder meer het interieur van de bekroonde jeugdbibliotheek Biblo Tøyen in Oslo (Noorwegen), OBA Bijlmerplein (Amsterdam) en de Kalk Bibliotheek in Keulen (Duitsland). www.aatvos.com

Fotografie: Marco Heyda / aatvos bv

Uit het lookbook van Aat Vos

'Een podium voor creativiteit, expressie, toneel en voorlezen. Het kan allemaal in de nieuwe bieb.'