Nieuwe bibliotheek wordt kloppende hart voor taalhuis

Datum

Wist je dat het taalhuis ook een plek heeft binnen de nieuwe bibliotheek? Wij zijn een gesprek aangegaan met Claudia Prange en Nici Sonderman, coördinatoren van het taalhuis Uithoorn en de Kwakel en vroegen ze naar de werkzaamheden, doelen, activiteiten en wat de nieuwe bibliotheek betekent. Ook vroegen wij Daphne Janson, directeur van de Bibliotheek Amstelland, naar haar kijk op dergelijke samenwerkingen.

Het taalhuis Uithoorn en de Kwakel is een samenwerking tussen de gemeente, de bibliotheek en Tympaan – de Baat. Het doel van het taalhuis is het bestrijden van laaggeletterdheid. Dit doen ze door te ondersteunen bij het verbeteren van de basisvaardigheden: spreken, lezen, schrijven, luisteren, rekenen en digitale vaardigheden. Het taalhuis is er voor inwoners van de gemeente die 18 jaar of ouder zijn. Met de komst van de nieuwe bibliotheek is er ook alle ruimte voor de activiteiten van het taalhuis.

De nieuwe plek en het taalhuis
“De nieuwe bibliotheek wordt het kloppende hart voor ons taalhuis. Wij kijken enorm uit naar onze intrek in de nieuwe bibliotheek. De afgelopen tijd is voor ons heel intensief geweest, omdat wij op tijdelijke plekken zaten en daar hadden we niet alle faciliteiten bij elkaar. Wij zijn dankbaar voor de fijne samenwerking die wij hebben met alle biebmedewerkers. Zij zorgden er altijd voor dat er ergens een plekje voor ons beschikbaar was. De nieuwe bibliotheek biedt voor ons heel veel mogelijkheden. Zo zijn er mooie grote ruimtes, moderne werkplekken, zijn alle materialen voorhanden en kunnen wij ‘meer privé’ gesprekken voeren. Ook groepslessen kunnen weer in de nieuwe bibliotheek plaatsvinden, zo is er een groepslokaal en daar kunnen wij gebruik maken van smartboards. Wij vinden het prettig om weer met z’n allen onder één dak te gaan werken.”

Activiteiten en de bibliotheek
“Het taalcafé komt weer terug. Het taalcafé is er voor iedereen die wil oefenen met de Nederlandse taal en in het bijzonder de spreekvaardigheid. Het plan is om wekelijks het taalcafé te organiseren. Daarnaast zijn wij met leuke, leerzame en interactieve activiteiten van de partij tijdens het openingsweekend op 3 en 4 september.”

Hoe ziet een taaltraject eruit?
“Na de aanmelding wordt er met de taalvrager contact opgenomen voor het plannen van een intakegesprek. Wij zijn voor iedereen bereikbaar. Na de intake bepalen we of de taalvrager een één op één traject of een groepstraject ingaat. Wij koppelen dan een taalvrager aan één van onze vrijwilligers, die hiervoor getraind is. Het traject wordt voor een minimale periode van 26 weken aangegaan. Tijdens het taaltraject wordt er aandacht besteedt aan de persoonlijke behoefte van de taalvrager. Ook zien we dat het zelfvertrouwen toeneemt.”

Vrijwilligers en het taalhuis
“Het taalhuis draait uitsluitend op vrijwilligers en zonder hen kunnen wij de taalvragers niet helpen. Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers. Met de komst van de nieuwe bibliotheek is het werken voor onze vrijwilligers nog aantrekkelijker. Er is een vaste plek, waar je makkelijk kunt inlopen, je eigen één op één kunt plannen en er is ook nog eens lekkere koffie. Gemiddeld kost het ongeveer één tot anderhalf uur aan tijd per week. Heb je interesse? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar: taalhuis@stdb.nl.”

De bieb over de samenwerking met partners
“De bieb anno nu fungeert steeds meer als een ontmoetingsplek. En de nieuwe bieb in Uithoorn kan die rol nóg meer waarmaken, doordat het gebouw nieuw is en we hier met de inrichting dus sterk rekening mee hebben kunnen houden. We willen een plek zijn waar iedereen zich welkom voelt, of je nu alleen komt of met anderen, of je er komt voor de gezelligheid of om iets te leren. We zijn erg blij dat ook bijvoorbeeld het taalhuis de bieb als een tweede thuis ziet,” aldus Daphne Janson, directeur van de Bibliotheek Amstelland.

De nieuwe bieb: een plek met reuring
Op vrijdag 29 juli gaan de deuren van de nieuwe bieb aan Marktplein 65 open. Dit is ook het moment dat de deuren figuurlijk opengaan voor het realiseren van allerlei ideeën. Daphne: “Een plek gaat pas echt leven als er mensen zijn, als er reuring is en er van alles gebeurt. Daarom vragen we mensen om hun wensen en ideeën te delen zodat de bieb nog meer van hen wordt. Werken we samen met partners, zijn er ruimtes te huur en kunnen er hele diverse activiteiten plaatsvinden.” Heb je een idee? Neem contact op met Anton Furnee via a.furnee@debibliotheekamstelland.nl.  

Meer weten over de nieuwe bieb, zoals de mogelijkheden, het ontwerp en, binnenkort, het programma van het openingsweekend (3 en 4 september)?  Kijk dan verder op deze site. Je kunt je ook inschrijven voor de speciale nieuwsbrieven.