Bouw nieuwe bieb van start

Datum

Op woensdag 21 oktober 2020 is aan de Amstel in Uithoorn de bouw van de Rede gestart. In dit gebouw komt de nieuwe bibliotheek van Uithoorn en de Kwakel. De gemeente en de Bibliotheek Amstelland willen hiermee een eigentijdse plek voor jong tot oud creëren.

Een bibliotheek voor iedereen van jong tot oud
Op de nieuwe plek geeft de Bibliotheek Amstelland invulling aan een eigentijdse dienstverlening, die toegankelijk is voor iedereen. Naast lezen en boeken lenen, kun je er bijvoorbeeld terecht om digitale vaardigheden op te doen, te werken en te loungen. Er komt een heus podium voor theatervoorstellingen en er zijn ruimtes voor bijvoorbeeld workshops. Vanzelfsprekend zijn scholen van harte welkom. Kortom, de nieuwe bibliotheek aan de Amstel is bedoeld voor een breed publiek van jong tot oud.

Meedenken
De komende tijd worden vanuit de Bibliotheek Amstelland acties uitgezet om inwoners, scholen, partners en leden mee te laten denken of te betrekken bij de komst van de nieuwe bibliotheek. Er komt een speciale website en je kunt alles over de nieuwe bibliotheek volgen op social media. Op die manier wordt de nieuwe bibliotheek ook echt een plek voor iedereen.


Tweede huiskamer
De Robles, getooid met de verplichte bouwhelm, is ook enorm gecharmeerd van het gebouw en de locatie van de bibliotheek op de begane grond. Na het vertrek van zijn voorgangster Ria Zijlstra heeft hij het project in portefeuille als wethouder Sociaal domein, Jeugd en Onderwijs. “Het lijkt nu één grote, kale ruimte, maar ik zie al voor me hoe dit de tweede woonkamer voor iedereen in Uithoorn gaat worden. Het kan niet anders of het geeft een impuls aan de levendigheid aan de kade en de sociale verbondenheid onder de Uithoornaars.” Hij staat bij wat straks de grote ingang is. “Je loopt hier toch makkelijk binnen zo? Of je nu jong of oud bent, of je nu leest of niet. Want de bibliotheek gaat echt iet meer alleen over boeken. Van het Taalhuis tot lezingen, iedereen kan hier terecht. En daar kijk ik echt naar uit. En dan op deze plek aan het water… We hebben straks de sjiekste bibliotheek van Nederland, geloof ik.”
Echte gevelklok
Om dit te bekrachtigen eindigt de rondleiding op het dakterras van het bovenste appartement van De Rede. De appartementen zijn aangekocht door Altera Vastgoed en worden straks verhuurd. In het kleine torentje op het dak komt een grote gevelklok. Een bijzonder element van 1 meter 60 doorsnede, dat bij plaatsing in september dan ook een echt onthullingsfeestje verdient. Vanaf het dak is er uitzicht richting Amsterdam en de Lopikerwaard. De Robles mijmert: “Straks kun je dit gebouw vanaf de N201 al zien. In het donker lichten de wijzers van de klok zelfs op. Dan weet je, daar moet je zijn, dát is het kloppende hart van Uithoorn.”